Pnevmatike

Kakšne so naloge pnevmatik?

Pnevmatike morajo v vseh topografskih, klimatskih in hitrostnih okoliščinah zagotoviti dober stik s podlago za prenašanje vzdolžnih (pospeševanje in zaviranje) in prečnih (vožnja v ovinek) sil. Ob tem je pnevmatika izpostavljena številnim obremenitvam:

 • Prenašanje teže vozila;
 • Absorbiranje neravnin vozne površine;
 • Prenos pogonski in zaviralnih sil na vozišče;
 • Spreminjanje smeri vožnje.Kako beremo oznake na pnevmatiki?

 1. Oznaka proizvajalca pnevmatike;
 2. Opis profila pnevmatike oz. komercialno ime;
 3. Širina preseka pnevmatike v mm;
 4. Razmerje med širino in višino preseka pnevmatike v %;
 5. Oznaka R pomeni radialen tip pnevmatike;
 6. Premer platišča v palcih;
 7. Oznaka nosilnosti pnevmatike;
 8. Hitrostni razred pnevmatike;
 9. Tubeless - pnevmatike brez zračnice;
 10. Datum proizvodnje (XX = teden, X = leto);
 11. TWI - Trade Wear Indicator - indikator obrabe pnevmatik;
 12. REINFORCED dodatna oznaka pnevmatik z ojačitvijo - namenjene večjim obremenitvam;
 13. M+S oznaka za zimsko pnevmatiko , na tem mestu se pojavi tudi oznaka ALL SEASON pri pnevamtikah namenjenim celoletni uporabi (kombinacija letnih in zimskih).

 

Oznake

 

Kakšen je pravilen tlak?

Tlak zraka v pnevmatiki pomembno vpliva na delovne lastnosti pnevmatike, ter s tem tudi na varnost vožnje, zato mora biti zmeraj v predpisanem območju.
Nižji tlak v pnevmatiki sicer pomeni povečano udobje, zaradi mehkejšega vzmetenja, a s tem zmanjša varnost (prenašanje bočnih sil!), poveča pa se tudi segrevanje pnevmatike, kotalni upor in obraba. Pri 0,3 bar manjšem tlaku od predpisanega se pnevmatika pri potovalnih hitrostih na avtocesti že po dobri uri vožnje segreje čez kritične temperature, kar lahko pripelje do poškodb pnevmatike.

Vsako vozilo ima podatke o pravilnem tlaku podane v knjigah z navodili za uporabo, skoraj vedno pa jih lahko najdemo na nalepki ali ploščici pritrjeni bodisi na A ali B stebričku (razvidna ob odprtju voznikov vrat), na vratcih posode za gorivo, senčniku pred voznikom ali spet kje drugje. Pri nekaterih vozilih je potrebno paziti, saj se lahko pravilne vrednosti tlaka spreminjajo glede na obremenitev vozila (prazno, polno).

 

Na kaj lahko neposredno vplivamo s pravilno vrednostjo tlaka?

 • optimalno naleganje in s tem oprijem,
 • zmanjšano zavorno pot,
 • zmanjšano verjetnostjo pojava aquaplanninga,
 • boljšo stabilnost v vožnji skozi ovinek,
 • nižji hrup,
 • manjšo vrednost kotalnega.


 
Kaj je Aquaplanning?

Aquaplanning nastopi, ko pnevmatika ne more skozi kanale na tekalni površini odvajati vode iz cestišča in se pod njo naredi klin vode, pnevmatika pa izgubi stik s cestiščem, tako da vozilo dejansko zaplava na vodni gladini. V tem trenutku se sile ne prenašajo na cestišče! Vodenje vozila je prekinjeno! 


Kako je sestavljena pnevmatika?

Pnevmatika je sestavljena iz nosilne plasti oz. karkase, ki je na robu zavita okoli žičnega jedra. Na zunanjem obodu je nameščena tekalna površina, s katero se pnevmatika opira na podlago. Tekalna površina ima glede na pogoje uporabe ustrezen profil. Med tekalno površino in karakso se nahaja še zaščitna plast, ki porazdeli obremenitve, ter pri radialnih pnevmatikah še pas oz. pasovi. Z notranje strani je pri pnevmatikah brez zračnice, ki so danes v večini, nanesena še notranja neprepustna plast. Glede na obliko tekalne površine (profila) lahko pnevmatike delimo na letne, zimske in kombinirane (all season) pnevmatike. Poznane so še pnevmatike brez profila (slicks) in pnevmatike z žeblji M+S&E (spykse), ki pa v Sloveniji niso dovoljene.

 

Zgradba pnevmatike

Povzeto iz www.avtoin.com.

NOVOSTI PRI NAS

ARHIV NOVIC
Nadaljuj z nakupovanjem Zaključi nakup