TPMS ventili

Zakaj sistem za kontrolo tlaka v pnevmatikah?


1.novembra 2014 začne veljati 2.del Uredbe EU 661/2009: »Od 1.novembra 2014 morajo vsa nova registrirana vozila razredov M1/M1 G(osebna vozila,terenska vozila in avtodomi) biti opremljeni s sistemom za kontrolo zračnega tlaka v skladu s Pravilnikom ECE R 64.«
Pri vozilu razreda M1 s serijskim kontrolnim sistemom za kontrolo tlaka v pnevmatikah (najpozenje z novo registracijo od novembra 2014) morajo pri neposrednem sistemu tako letna kot tudi zimska kolesa biti opremljena z delujočim senzorjem, sistem za kontrolo tlaka v pnevmatikah pa se ne sme deaktivirati!


Po oceni nemškega zveznega združenja za trgovino s pnevmatikami in vulkanizersko stroko bo letos s senzorji opremljenih predvidoma 1,1 miljona vozil, ker so številni proizvajalci na vozilih z novo registracijo to realizirali že pred presečnim dnevom. Pri novih vozilih od prve registracije v juniju 2014 naprej velja torej posebna previdnost.

 


Tehnika

Sistemi za kontrolo tlaka v pnevmatikah (angl.TPMS=Tyre pressure monitoring systems) so v motornih vozilih integrirani sistemi in služijo stalnemu nadzoru tlaka v pnevmatikah. Ob izgubi tlaka na eni ali več pnevmatikah je voznik na to opozorjen neposredno prek zaslona ali opozorilne svetilke. Razlikujemo med NEPOSREDNIMI-TPMS in POSREDNIMI sistemi:

POSREDNI SISTEMI
Pri posrednih sistemih izgubo tlaka ugotovijo na vozilu vgrajeni senzorji ABS ali prenosni senzorji. Znatno lažja in ugodnejša alternativa pri menjavi pnevmatik je posredni sistem, ker uporaba senzorjev s sistemom za kontrolo tlaka v pnevmatikah ni potrebna, pri prodaji in montaži kompletnih koles vam posledično ni treba upoštevati nič novega. Je pa možno, da morate posredni sistem po menjavi pnevmatik na novo kalibrirati.

NEPOSREDNI SISTEMI-TPMS
V primeru neposrednega sistema tlak zraka pnevmatike evidentira senzor, vgrajen v kolo. Ta informacija se nato prek radijske povezave pošlje krmilni napravi v vozilu. Voznik pa informacijo vidi na zaslonu avtomobilskega računalnika. Neposredni sistem zahteva več ob menjavi pnevmatik: Senzorji se montirajo s specialnim orodjem z vnaprej nastavljenim vrtilnim momentom, za odčitavanje podatkov senzorjev, priučevanje senzorjev itn. so potrebne specialne diagnostične naprave in specialna programska oprema

 

Vrste senzorjev

Senzorji OE: so identični s senzorji, ki se vgradijo pri prvi opremi. Že vgrajen je protokol programske opreme ustreznih vozil. Ponujamo vam senzorje OE proizvajalcev Schrader, Huf Beru in VDO. Z njimi lahko pokrivamo večino vseh upoštevnih vozil.
Univerzalni senzorji: Pri tem gre za nepopisan senzor, na katerega se z orodjem za programiranje namesti protokol za določeno vozilo. Nato se senzor obravnava kot senzor OE. Ponujamo vam univerzalne senzorje priznanega proizvajalca Schrader (EZ).

 

Priučevanje senzorjev

Ne glede  na to, ali imate senzor OE ali univerzalni senzor, ga je treba priučiti na vozilo. Vsakokratni proces priučevanja opredeli proizvajalec vozila. Poznamo tri različne vrste priučevanja senzorja:

  • Samopriučevanje vozila med priučtveno vožnjo.
  • Ročno priučevanje prek menija vozila (postopek je opisan v priročniku vozila).
  • Priučevanje prek določenih naprav za programiranje /diagnosticiranje in vmesnika OBD.

 

NOVOSTI PRI NAS

ARHIV NOVIC
Nadaljuj z nakupovanjem Zaključi nakup